Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-3-1

Atelierul de Pâine Tradițională de pe Valea Bârgăului

Am cunoscut-o pe Ioana Hangan Pudilic în ajunul sărbătorilor de iarnă, într-un cadru cald, îmbrăcată în straie tradiționale, înconjurată de copii. Frământau pâine împreună.

S-a născut la țară și îi mulțumește lui Dumnezeu pentru asta. A fost plecată câțiva ani în străinătate, dar odată cu trecerea timpului a dobândit înțelepciunea și a înțeles că locul ei este acasă, că nu s-a născut aici fără un motiv predestinat. Realizează în fiecare zi cât de binecuvântată e pentru că s-a născut în Bistrița Bârgăului și pentru faptul că bunicii i-au insuflat păstrarea tradițiilor și perpetuarea lor.

Ancorată în dinamismul specific secolului vitezei și angrenată în toată panoplia de opțiuni ale prezentului, găsește răbdarea și timpul pentru a face lucrurile ca odinioară, cu migală, cu răbdare, cu timp acordat.


De profesie profesor, Ioana este un promotor dedicat al tradițiilor, obiceiurilor autentice românești, al activităților realizate cu migală de bunicii noștri, al vieții de la sat. Le insuflă copiilor, turiștilor și tuturor celor care vor să se desprindă de vâltoarea lumii contemporane dragostea de a retrăi atmosfera vremurilor în care timpul era parcă mai răbdător cu oamenii. De altfel, aceasta este starea pe care Ioana o emană atunci când povestește despre ceea ce se întâmplă la Atelierul său de Pâine Tradițională de pe Valea Bârgăului. Îți conferă o altă noțiune a timpului și o altă percepție asupra lumii. Face doar ceea ce îi bucură sufletul și asta le transmite și celor doi copii ai ei, pe care îi angrenează în toate activitățile sale, reușind astfel să îi mai detașeze de lumea automatizată a secolului în care trăim și care ne împiedică uneori să simțim intensitatea lucrurilor simple, a lucrurilor esențiale.


Ideea conceperii unui Atelier de Pâine Tradițională în curtea părinților săi i-a venit în anul 2016, când a avut oportunitatea de a administra o pensiune din Bistrița Bârgăului. Colibița era promovată prin canale diverse și au început să vină tot mai mulți turiști. A simțit nevoia de a le oferi turiștilor experiențe atractive, interactive și de a-i încânta cu preparate autentic românești. Aceste activități reprezintă adevărate incursiuni în trecut, în lumea bunicilor. Pâinea se prepară ca atunci, în coveți de lemn și între timp se pregătește focul, afară, în cuptor.

Este susținută în activități de o bunică a satului, în vârstă de 83 de ani, de la care a învățat multe secrete pentru prepararea pâinii. Fac împreună specialități de pâine rar întâlnite: pâine cu slănină, pâine cu mălai, pâine cu cartof sau pâine pe varză. Cât timp se coace pâinea, turiștii învață să coase, să brodeze sau să facă semne de carte. Unii au dorit să facă căpițe de fân, alții să cosească sau să hrănească animalele. Pe timpul verii, colaborează cu pensiuni din Colibița, ai căror turiști vin la Atelierul de Pâine pentru a învăța să facă o pâine sănătoasă.

În urmă cu doi ani, a avut șansa să primească vizita lui Iago Corazza, un jurnalist italian care colaborează cu National Geographic și organizează două workshop-uri de fotografi e în lume. A ales și România. A venit cu 20 de fotografi . Au fost oaspeții Atelierului de Pâine chiar în sâmbăta dinaintea Paștelui. Au învățat să facă cozonaci, plăcintă și să vopsească ouă. Visul Ioanei este de a deschide un muzeu în Bistrița Bârgăului. De 10 ani a început să adune obiecte vechi, mai are nevoie doar de o casă tradițională pe care să o recondiționeze. Ioana și-a dorit ca din acest an să adune în același loc iubitori de tradiție, sub forma șezătorilor de pe vremea bunicilor. Pe 19 ianuarie, în casa amenajată în mod tradițional a pictorului Ioniță Dan din Susenii Bârgăului, s-a retrăit atmosfera de șezătoare de altădată.

Așa cum le stă bine românilor autentici, îmbrăcați în prețioasele straie populare, cu voie bună, cu inima deschisă și cu dorința de a deprinde cât mai mult din iscusința bătrânilor satului, o mulțime de oameni, de la mic la mare, au petrecut o seară în spiritul tradiției românești. “Bunicii ne cuprind mâinile pentru o vreme, dar inimile pentru totdeauna”, scria Ioana pe pagina sa de Facebook. În atmosfera copilăriei petrecute la țară, care s-a conturat în căsuța pictorului, bunicii au cuprins mâinile celor tineri și, cu emoția de a retrăi vremea tinereții lor, i-au ghidat în deprinderea meșteșugurilor de altădată. Cei prezenți au învățat astfel să toarcă lână, să își coase propriile ii, să realizeze un goblen, să coase semne de carte cu motive tradiționale sau să joace.


La “Șezătoarea de pe Valea Bârgăului“ îi provocăm pe cei interesați să scoată zestrea din lăzile lăzile bunicilor și să poarte costumul tradițional cu drag. Este un proiect frumos, pe care îl organizăm săptămânal. Dorim să ne arătăm prețuirea față de bunicii și părinții noștri, iar ei să ne împărtășească talentele lor. Mă simt recunoscătoare pentru că eforturile mele de a promova meșteșugurile și portul de pe Valea Bârgăului sunt apreciate. A fost emoționant să văd în jurul meu atâția oameni bucuroși. Vă invităm să vă alăturați nouă și să simțiți ceea ce simțim noi. Practic, ne mai detașăm de stresul zilnic și ne reîntoarcem cumva la originile noastre, la tradiții, nu uităm să le promovăm. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți, îndeosebi gazdelor Voichița și Ioniță Dan. Gândurile lor frumoase ne dau avânt în acest proiect, ne mărturisește Ioana.


Facebook Atelier de paine traditionala de pe Valea Bargaului

Atelierul de Pâine Tradițională de pe Valea Bârgăului
Atelier de paine traditionala de pe Valea Bargaului