Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-4-16

Construiesc fără limite

Un grup de elevi talentați, o sală de clasă, un calculator și imaginație fără limite. Așa a început povestea echipei de robotică a Colegiului Național "Liviu Rebreanu" - Bolts and Gears - la inițiativa profesorului lor de informatică, domnul Mureșan.

Înainte de a face parte din această echipă, majoritatea elevilor nu au avut nicio tangență cu elemente de electronică sau robotică, erau doar elevii domnului profesor Mureșan. Echipa s-a mărit cu timpul și a integrat elevi care aparțin și altor secții decât matematică-informatică. Este astăzi structurată pe trei departamente: programare - 5 persoane, proiectare & asamblare - 5 persoane, fund raising, media & PR – 3 persoane. Pe lângă pasiunea pentru robotică, îi unesc obiective comune. Unul dintre acestea este de a crește și de a evolua împreună spre atingerea de rezultate excepționale în acest domeniu.

Anul trecut, activitatea echipei de robotică a fost focusată pe pregătirea pentru concursul FIRST Tech Challenge, cel mai mare concurs de robotică din România, în cadrul căruia echipa a reprezentat Bistrița.


First Tech Challenge, For Inspiration and Recognition of Science and Technology, reprezintă un concept care a dat naștere la patru concursuri de nivel internațional: First Lego League Junior (nivel grădiniță – clasa a patra), First Lego League (clasa a IV-a – clasa a VIII-a), First Tech Challenge (clasa a VII-a – clasa a XII-a, cea mai mare competiție de robotică din România), First Robotics Competition (clasa a IX-a – clasa a XII-a). Toți cei talentați la programare și asamblare sau, pur și simplu, oameni creativi și sociabili, pot fi parte din echipa care participă la FIRST. Spiritul First este ghidat de Gracious Professionalism, o metodologie care încurajează munca de înaltă calitate și pune accentul pe apreciere și respect.

Bolts and Gears și-au construit singuri roboții, pe baza cunoștințelor acumulate la orele de fizică și informatică, cu piese achiziționate din diferite sponsorizări pe care le-au obținut prin intermediul întâlnirilor în cadrul cărora au prezentau proiectul și robotul pe care l-au realizat. Lucrează în timpul liber, atât cât le permite programul școlar și până se închide sala de clasă pe care au o au la dispoziție. Pentru toată activitatea lor, au nevoie de ajutor financiar.

La ediția din acest an a concursului, au obținut locul 13 din 92, iar anul trecut locul 16 din 56. Un parcurs foarte frumos și un progres generos.

Tema concursului se schimbă în fiecare an și robotul trebuie să fie un prototip. Anul acesta, jocul s-a bazat pe niște cuburi, pe un robot care mută un cub dintr-o parte în alta, care trebuie să gândească singur și să dețină alte abilități tehnice. Cuburile erau așezate într-o grămadă mare, iar robotul trebuia să aibă capacitatea de a le colecta și de a le pune într-un dulăpior. A fost nevoie de o precizie la milimetru pentru a putea intra la fix. Robotul trebuia să gândească și singur, să găsească bila alianței și să o dea jos pe cealaltă. Au gândit și implementat un sistem care trebuia să scaneze culoarea bilei și să arunce bila inamicului. L-au perceput practic ca pe un robot industrial care lucrează într-o companie foarte mare, realizat de către echipa de elevi la un nivel mai mic.

Tema de anul trecut a constat în realizarea unui robot capabil să găsească câteva bile aruncate pe jos și să le arunce în coș. Provocarea majoră a constat într-o bilă mai mare decât robotul, pe care acesta trebuia să o ridice la 120 m înălțime și să o pună într-un coș.


Anul acesta, elevii echipei Bolts and Gears au decis să se implice și în activități care să lase amprenta asupra Bistriței. Au demarat proiecte prin care merg în școli la diferite clase, de la elevi de clasa 0 până la elevi de clasa a VIII-a, și construiesc roboți împreună cu ei.

Am construit un robot cu ei și le-am arătat că, atât timp cât vrei cu adevărat și te implici, poți să faci lucruri incredibile....iar dacă ești ajutat și stimulat e și mai ușor, ne spun James și Jessica Petri, doi dintre elevii pasionați de robotică.

Bolts and Gears doresc să susțină comunitatea prin talentul lor și s-au implicat în diverse acțiuni. Au mers la școli și din județ sub acțiunea denumită ,,Robotul,, și le-au prezentat copiilor lucrările lor. Au susținut și au luptat alături de un copil bolnav, au participat la competiție cu gândul la el. Doresc să le arate și celor mici ce înseamnă robotica și să îi atragă spre acest domeniu.

Ceea ce ei își doresc pe viitor este să se facă auziți, să poată ajuta în continuare comunitatea, să le arate copiilor și adulților că se poate și altfel atunci când ești pasionat, că activitățile extracurriculare pot deschide orizonturi spre viitor.

Și-au propus să își extindă echipa prin invitarea alături de ei a elevilor pasionați de acest domeniu, care studiază la celelalte licee din Bistrița.

Nu este atât de greu cum pare, mai ales că echipa noastră este definită de diversitate și, deși am fost împărțiți pe 3 departamente, nu s-a trasat o delimitare concretă între acestea. Ne-am oferit unul altuia oportunitatea de a învăța ceva nou. Noi, cei din departamentul PR, am fost surprinși când am realizat că înțelegem structura robotului din simplul fapt că am avut niște schițe pe care trebuia să le analizăm. Toată lumea se ajută, nimeni nu rămâne în impas. Și noi vrem să facem asta cu alți copii. Atât timp cât există pasiune, dorință și puțin ajutor de la cei din jur, nu ai cum să dai greș, ne povestește Jessica Petri.

Bolts and Gears
Facebook: Bolts and Gears