Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-7-2

Din drag pentru cultură

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, sursă de educație, inspirație, cultură, relaxare și recreere

La început de sezon estival, în prag de vacanță și concedii, echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, prin vocea managerului Alexandru Gavrilaș, ne salută:

Salut cu drag întreaga comunitate a județului nostru și îi invit să treacă pragul muzeului nostru ori de câte ori au ocazia. Deținem un uriaș patrimoniu, suntem o lecție vie a istoriei locale pe care cu toții, de la mic la mare, ar trebui să o cunoaștem. La nivelul județului, Complexul Muzeal deține în prezent 15 locații, de la Valea Țibleșului, Valea Monorului, zona Ilvelor, Valea Someșului Superior, Bistrița și zonele din împrejurimi. În orice colț al județului v-ați afla, e ușor să identificați un punct de atracție și de vizitare. Suntem într-un an special, anul centenarului, an în care termenul de grație ar trebui să fie Unire. Uniți suntem puternici. Unire înseamnă cunoașterea trecutului, a istoriei, a rădăcinilor. E extrem de important să nu uităm cine sunt și cine au fost bunicii noștri în această fugă spre globalizare. Poate acum, la 100 de ani de la Marea Unire, generația aceasta poate să confirme faptul că strămoșii noștri nu au muncit și nu au gândit lucrurile în van. Trebuie să ne ridicăm, cel puțin cât ne permite fiecăruia conștiința, la nivelul generațiilor care au fost mari și istorice.


Care sunt modalitățile prin care Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud încurajează educarea copiilor astfel încât aceștia să dobândească drag de a trece cât mai des pragul muzeelor, atât din orașul în care locuiesc, cât și din cele în care călătoresc în vacanțe?

Constatăm cu încântare că activitățile pe care le organizăm relaționează cu interesele publicului nostru și lucrurile încep să funcționeze, să împământenească obiceiuri constructive. Chiar dacă suntem în Bistrița, într-un capăt al Europei, prin modul de funcționare a muzeului suntem racordați la toate tipurile de activități europene. Muzeele sunt deschise ca instituții culturale, au o parte științifică care este adresată unui anumit public țintă, iar restul de activități sunt adresate publicului larg. În acest sens, am gândit lucrurile astfel încât să avem suficient de multe activități adresate copiilor sau diferitelor segmente de vârstă. Avem expoziții cu tematici adresate copiilor și, totodată, concerte de muzică clasică adresate în special seniorilor.

Este o certitudine faptul că muzeele reprezintă centre de educație și noi sprijinim această dimensiune prin programele pe care le realizăm. Încercăm să organizăm activități și evenimente cât mai atractive pentru copii și tineri. Un exemplu în acest sens este expoziția de lego, care teoretic nu are legătură cu muzeul, dar știm că este apreciată de părinți, copii și tineri. Tocmai de aceea, acest eveniment se organizează la Bistrița de două ori pe an, primăvara și toamna.

Muzeul nostru are patru expoziții permanente, expozițiile mari, iar la 2-3 săptămâni realizăm un alt eveniment și o altă poveste. E ca și o carte, dacă o recitești peste 2 ani, înțelegi altfel lucrurile, ai alt bagaj de cunoștințe, vezi perspectivele în mod diferit. Suntem prea grăbiți pentru a lectura muzeul. Consider că a privi lucrurile și a le vedea nu e același lucru. Câțiva elevi mânați de forța împrejurărilor, care fac rapid un tur al muzeului în cele 50 de minute pe care le au la dispoziție, nu e neapărat soluția ideală de a-i atrage înspre această zonă de educație. Deși noi am fost deschiși să oferim lecții de istorie, artă sau geografie, sunt prea puține școli care aderă la acest program din cauza timpului limitat.

Noi oferim copiilor o paletă generoasă de opțiuni. Avem tabere de creație pentru elevi și studenți, organizăm o tabără de grafică pentru studenții de la Universitatea de Artă și Design din Cluj, cei din București și pentru elevii Liceului de Artă Corneliu Baba. Organizăm, de asemenea, o tabără de textile în care elevii învață să vopsească și să lucreze cu plante tinctoriale. Avem pentru toți elevii de clasele a XI-a și a XII-a o tabără de restaurare prin care ne propunem să punem în valoare patrimoniul local astfel încât să înțeleagă procesul de realizare a obiectelor, până la forma finală. Noi le găsim în săpătură arheologică, ele sunt complet deteriorate, le curățăm cu diferite soluții, procese care implică cunoștințe de chimie, fizică, biologie. Iar, cel mai frumos, la final, elevul se alege cu un lucru de care este legat sufletește pentru că este realizat de el. Ideea este de a-i atrage prin diverse activități și forme de implicare. Echipa noastră se implică cu drag în aceste activități, este mai mult decât un job de zi cu zi. Aceasta este vocația noastră.

Care sunt tematicile prin care Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud se adresează turiștilor străini?

Intenția noastră este de a acoperi o paletă cât se poate de largă prin evenimentele și programele concepute de noi astfel încât să ne adresăm publicului de diferite vârste, din diferite segmente de preocupare și cu diferite preocupări culturale. Ne adresăm, desigur, și turiștilor străini. Muzeul acoperă în integralitate latura istorică pentru cei care doresc să cunoască istoria locului pe unde trec, acoperă latura etnografică și a tradițiilor, dar și zone de artă, de cultură locală, de istorie urbană. Cu siguranță oricine acordă timp muzeului nostru, va pleca de aici cu gânduri bune. Costul biletului de intrare este simbolic, 3 lei e tariful atât pentru străini, cât și pentru turiști români. Prin urmare, aspectul financiar nu este impediment în vizitarea muzeului. Îndeplinim și o directivă europeană prin care, în viitor, accesul la cultură în Europa se dorește a fi gratuit și e firesc să fie așa. Biletele de intrare în muzeul nostru sunt ca și gratis în forma aceasta. Prin urmare, consider că suntem deschiși. Acoperim zone interesante și variate.

Când pășim în curtea Complexului Muzeal din Bistrița, avem impresia că ne transpunem într-un alt oraș, într-o altă țară, prin modul în care este amenajată și prin atmosfera pe care o emană. Putem considera curtea muzeului un punct de atracție pentru vizitatori, bistrițeni și turiști?

Avem o curte impresionantă, recondiționată cu gust. Toată lumea are acces în acest spațiu. E, în mod cert, un spațiu de recreere și relaxare, una dintre cele mai frumoase curți sau parcuri și aparține orașului.

Fiind o instituție care conservă și gestionează patrimoniu, nu putem ține deschisă curtea non-stop, precum un parc sau o grădină. Curtea muzeului este deschisă vizitatorilor de la ora 7 până înspre orele 20-21 în programul de vară. Pentru a avea un control asupra lucrurilor, începând cu ora 18.00, se închide poarta din spate și se poate intra doar pe poarta principală.

Ne bucurăm că sunt bistrițeni care și-au făcut un obicei din a petrece serile plimbându-se în curtea muzeului. Avem curtea luminată, decorată cu fântâni arteziene multicolore. Vin mame cu copii și petrec mult timp aici. Acest spațiu a fost gândit de la bun început ca un spațiu funcțional și de aceea ne dorim să îl folosim în diverse activități, spre exemplu, ca zonă pentru concerte în aer liber. Prin parteneriate cu diverse firme, ONG-uri sau alte instituții, putem organiza evenimente inedite.

Vă aștept la muzeu!