Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-9-11

Dorotheea Văcar, eleva din Bistrița bursieră la Transylvania College

După experiența unui sistem diferit de educație, am simțit că mă stimulează să învăț mai mult, să descopăr lucruri noi.

Cât de mult ați urât ședințele cu părinții, de la care ai voștri se întorceau nemulțumiți de feed-back-ul dat de diriginte? Ce-ar fi dacă, acum, părinți fiind, ați merge la o ședință ținută de propriul vostru copil? În întâlnirile cu părinții, organizate la Transylvania College, elevul este cel care își prezintă, în fața profesorului și a părinților, un sumar al activităților sale, al progresului făcut, un proces atât de deschis și de sincer încât cu siguranță copilul sau adolescentul este mândru de realizările sale.

Este doar un exemplu de leadership personal și de responsabilizare a elevului, care simte că, într-un mediu complex de învățare continuă, este cel care hotărăște cât și cum va progresa, care este țelul său, cum să își gestioneze sentimentele și dorințele, cum să își construiască viitorul.

Alegerea școlii în care va învăța copilul său este una dintre cele mai importante decizii pentru un părinte. Pentru că nu pregătim copiii pentru lumea pe care o cunoaștem noi, ci pentru societatea și piața forței de muncă de peste 20-30 de ani, o lume pe care ne-o putem doar imagina. Pentru a ține ritmul cu schimbările atât de mari care ne influențează modul de viață, de la rolul pe care îl joacă tehnologia, până la multiculturalism și digitalizare, alegerea unei educații potrivite este primul pas.


Bursieră la o școală internațională

Pentru Dorotheea-Karina Văcar, eleva din Bistrița care studiază de doi ani, cu bursă, la școala internațională Transylvania College, această viziune asupra educației este cea care face diferența.

“În clasa a șaptea am studiat în Irlanda și atunci am cunoscut o altă viziune asupra școlii. Diferită și potrivită mie. Întoarcerea la sistemul românesc de învățământ a fost destul de dificilă pentru mine, nu știam la ce să mă aștept la liceu”, își amintește Dorotheea.

La examenele de evaluare națională a obținut media necesară pentru a fi admisă la profilul de matematică-informatică, la Liceul “Liviu Rebreanu” din Bistrița, dar a vrut să își încerce norocul și a aplicat pentru bursă la Transylvania College, în Cluj-Napoca. Și a fost foarte fericită când i s-a îndeplinit visul: “Deși la început am fost reticentă, tatăl meu m-a convins să încerc și am avut bucuria să-mi văd visul devenind realitate. Dintotdeauna mi-a plăcut să învăț, dar, după experiența unui sistem diferit de educație, am simțit că mă adaptez mai bine cerințelor, că mă stimulează să învăț mai mult, să descopăr lucruri noi.”

Programul de burse a fost lansat în urmă cu 20 de ani de Fundația Transylvania College. Prin programul Scholarship Society, sunt oferite în fiecare an trei burse pentru întreaga perioadă a studiilor liceale, burse care includ integral taxa anuală de școlarizare. Toți elevii cu rezultate deosebite, care sunt în clasa a VIII-a, și care își doresc să urmeze liceul la școala internațională Cambridge Transylvania College pot aplica. Procesul începe cu trimiterea unui dosar și continuă cu susținerea testelor de admitere și a unui interviu cu comisia programului, pentru candidații selectați.

Dorotheea și-a descoperit pasiunea pentru Astrofizică

“Spre uimirea și bucuria mea, Transylvania College mi-a întrecut așteptările și sunt sigură că este alegerea perfectă pentru mine”, spune Dorotheea, care va începe clasa a XI-a în toamnă. Ce îi place cel mai mult la Transylvania College? “Mărimea grupelor de elevi la cursuri este de 6-8 elevi, ceea ce înseamna că atenția pe care o primești din partea profesorilor este optimă. Cred că una din surprizele cele mai mari a fost să descopăr cât de mult îmi plac chimia și fizica deoarece înainte erau printre ultimele materii de pe listă”, a spus ea.

Tocmai pentru că și-a descoperit această pasiune, pentru ultimii ani de liceu a decis să studieze în principal matematică, fizică și chimie pentru că visul său este să urmeze studii universitare în Astrofizică, “pentru a afla mai multe despre universul în care ne aflăm, în speranța de a descoperi răspunsurile la numeroase întrebari puse de-a lungul timpului”. Și asta se poate pentru că orarul elevilor este personalizat în funcție de aptitudini, iar alegerile lor, pentru care sunt consiliați, sunt aliniate cu aspirațiile pe care le au pe termen lung, în ceea ce privește studiile superioare și cariera pe care și-o aleg.

La Transylvania College, mediul unic, multicultural de învățare este centrat pe patru arii de dezvoltare: educațională, de lider, wellbeing și global awareness. Se dezvoltă aici împreună tineri din 34 de națiuni, de pe șase continente. Iar rezultatele lor se văd. Două dintre elevele Transylvania College au obținut în ultimii doi ani cele mai mari punctaje din lume la examenele Cambridge – la limba franceză și, respectiv, studii media.

“De asemenea, am fost plăcut surprinsă când am văzut câte oportunități ne sunt oferite pentru a organiza evenimente în școală și de a lua decizii pentru a face schimbări în favoarea noastră, a elevilor. Unul din cele mai importante lucruri pe care ni-l oferă această școală este oportunitatea de a învăța mai multe despre lumea în care trăim, astfel obținând perspective noi și creând conexiuni cu oameni de pe tot globul”, a spus Dorotheea Văcar.

Iar mulțumită ariei largi de activități extracuriculare, elevii se simt provocați să cunoască cât mai multe domenii, să descopere ce li se potrivește pentru viitorul lor, ce carieră i-ar face fericiți. Absolvenți din generațiile anterioare s-au îndreptat către cariere în științe moleculare, drept, aviație, business și psihologie, după ce au fost admiși cu succes la universități românești și internaționale de top, cum ar fi London School of Economics, Universitatea Waseda (Tokyo) sau Ecole Hôtelière de Lausanne.

Pentru Dorotheea, școala înseamnă mult mai mult decât note. “În același timp, vreau să continuu cu arta în timpul meu liber pentru că a fost dintotdeauna una din pasiunile mele iar pe parcursul celor doi ani aici am învățat foarte multe despre felul în care mă ajută să mă exprim. Clubul de media, diverse conferințe și acțiuni de voluntariat vor fi, de asemenea, activități în care mă voi implica în următorii doi ani”, a spus Dorotheea, unul dintre cei aproape 700 de elevi care au ales Transylvania College.