Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2019-1-18

Experimentați, gustați, bucurați-vă! Despre vin și asocieri de gusturi desăvârșite...cu Darius Pripon

Plin de energie, dezinvolt și veșnic în căutare de lucruri autentice, inspiraționale și lipsite de fardul trendului capitalist, Darius Pripon este un om fericit. Dominat de o pasiune care i-a însuflețit ultimii ani, este un înzestrat nativ și educat, care a exploatat la modul răsunător cultura vinului și arta de a crea. În drumul său și încărcat cu experiențe acumulate chiar și la capătul lumii din dorința de a excela și de a profesionaliza pasiunea sa pentru vin, poposește acum în comunitatea noastră.

Oenologul brandului Crama Jelna, Darius Pripon, ne destăinuie într-un scurt dialog fragmente despre parcursul său și despre relația profundă pe care o are cu licoarea aromată care ne creează momente fericite, vinul.


Darius Pripon, pentru cei care nu te cunosc sau doar te-au zărit în peisajul urbei noastre, cine ești tu oare?

Sunt un om pasionat de vin, cultura vinului, arta, cultura noastră ca trup unitar românesc, cultura universală. Sunt un om curios, ancorat în valori ante-belice. Sunt Clujean, sunt inginer de vinificație de profesie.



Care este sursa de inspirație când creezi vinul?

Acestea este o întrebare foarte bună…Viața însăși, genuitatea vieții, originalitatea locului. Fiecare loc care este istoric validat pentru creșterea viței-de-vie, cum este Jelna, are puncte forte și puncte mai puțin puternice. Calitatea unei vinificații pro-active presupune a ști acest SWOT foarte bine. De asemenea, vinul mă încântă și îmi permite să-i exprim natura luciferică, cea paradisiacă fiind desăvârșită, după cum spuneam mai sus, de însăși calitatea strugurelui. Când proiectul cramei este unul în ediții mici, procesare limitată, hectare puține, practic un proiect în care nu trebuie să mergi ghidat de client, de la un studio de piață despre papila consumatorului către vin, ci dinspre întregul trup al vinului, personalitatea sa proprie către clientul-cifră, care devine om în momentul în care se întâlnește cu o licoare care îi cere atenție și o educație a gustului. Inspirația mea rămâne misterul inefabil la naturii. Vița-de-vie are niște mecanisme de existență și perpetuare cum nu v-ați putea imagina niciodată.



Cum a fost campania de anul trecut pentru brandul Crama Jelna? Care este feedback-ul generat de periplul vostru în țară și străinătate?

2017 a reprezentat prima producție cu adevărat. A fost experimentat pe fermentații sălbatice, secvențiale, clasice, maturări în stejar românesc cu diverse prăjiri, și găsit o parte din liniile câștigătoare, autentice de exprimare ale vinului. Misterul și lucrul rămâne viu mereu fiindcă depinzi constant de condițiile meteorologice și de sol ale anului în curs, precum și de faptul că vița de vie crește de la an la an, se schimbă, se adaptează și crește, vrea și dăruiește mai mult. A fost un an bun, primul nostru an de contact cu piața, un an în care am reușit să repunem Jelna pe harta vinurilor, un an în care am făcut multă educație pe ceea ce înseamnă vinurile din această zonă, care este gustul acestui macro-climat transilvănean în Lechința și în micro-zona Jelna.



Care sunt vinurile agreate de români…de unde ar trebui să cumpere vinuri în care să aibă încredere?

Întrebarea este generică. Gustul se educă, piața are un dinamism extraordinar. Tinerii care se aproprie de vin sunt, în general, monogami cu primele vinuri pe care le gustă. Cei mai maturi doresc să experimenteze voluptatea pe care poligamia vinului ți-o poate oferi, și, odată cu autoeducarea fiecărui om, cu creșterea veniturilor, apare acea hipergamie care le permite să descopere vinuri tot mai complexe și mai expresive, particulare. De cumpărat, aș recomanda magazinele de specialitate, nu retail-ul. De exemplu, magazinul Drinks Store din Bistrița.


Ce promite pentru anul acesta oenologul Darius Pripon?

Vinuri bune, autentice (sper să nu fie clișeic acest termen), turism viti-vinicol, putere de expresie, cultură și bucurie românească, transilvăneană.


Care sunt prioritățile de viitor pentru brandul Crama Jelna?

Extinderea plantației de la 26 ha de viță-de-vie la 30,5 prin plantarea altor 4,5 hectare de soiuri pentru vin roșu, clone adaptate pentru zona rece, Păstrarea și crearea unei identități originale, terminarea unei pensiuni. Tocmai ce am terminat de plantat 62 hectare de pădure lângă vița-de-vie și multe altele. Păstrăm și surprize…vă spun doar, Navicella.


Care sunt aspectele după care ne ghidăm atunci când vrem să alegem un vin bun, fie el rose, roșu sau alb?

Trebuie să vă placă, trebuie să vă gândiți cu ce anume vreți să-l asociați, cu ce mâncare, cu ce oameni, cu ce stare, cu ce eveniment. Trebuie să fie sec sau de desert…cu excepția vinului de desert, vinurile demi-seci în sus către dulce sunt vinuri machiate, zahărul vine ca și un machiaj ieftin pentru a acoperi o sumedenie de defecte și o lipsă de igienă generală.




Sunt soiuri de vin mai pretențioase la care, de exemplu, e nevoie de o atenție deosebită înainte de a fi servit la masă? Ne ajuți cu câteva sfaturi?

Experimentați, gustați, bucurați-vă, serviți vinul în pahare speciale pentru vin, pahare care să vă permită să gustați vinul în toată voluptatea sa.


E notorie deja asocierea de genul vin cu brânză și nuci. Poți să ne faci niște recomandări?

Vinul cu cărțile, cu muzica, vinul cu mâncărurile din zona. De exemplu, gustul locului, vinurile noastre au aciditate viguroasă care taie grăsimea, împrospătează cavitatea bucală. Orice mâncare care în mod normal este grea, carnea de vânat din zonă, slănina, cârnatul, mămăliga cu brânză, etc, toate care ne sunt specifice merg de minune cu vinul din zonă. Acesta e gustul locului, aceasta e cultura. Îmi place mereu să gust o fetească albă sau o tămâioasă pe notele Rapsodiei române a lui Enescu sau a lui Liszt. Rachmaninov cu Pinot Noir, ambele exprimă eleganta putere prin spirit, o bucurie care îți cere atenție și dezvoltare, nu sunt doar niște narcotice de moment.


Care este combinația ta favorită de vin cu mâncare?

Mereu vin cu mâncare. Sincer. Cafea, vin, țigări, muzică și carte, mâncare doar cand sunt cu prietenii, când mâncăm împreună.


Ai vinuri favorite?

Da, toate care desăvârșesc partea gustativă, partea inginerească și au în plus genuitate, originalitate.