Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-7-25

Invictus Games - Echipa României la Sydney 2018

Florin Boc împreună cu alți doi militari bistrițeni sunt parte din echipa României care a pledat pentru o cauză care merită să fie susținută de societatea românească – ‘Invictus Games’. Pentru cei care nu știu, armata României a obținut onoranta invitație de a se alătura celorlalte 16 țări la ediția din 2018 la jocurile Invictus, care vor avea loc în Australia, la Sydney, în perioada 20-27.10.2018.

În rândurile care urmează am avut un scurt dialog cu plutonierul Florin Boc despre participarea echipei României Invictus Games.


Faceți parte din echipa României care a pledat pentru o cauză care merită să fie susținută de societatea românească – ‘Invictus Games’. Ne puteți oferi mai multe detalii și o perspectivă personală cu privire la proiectul Invictus Games? Ce presupune participarea echipei României și care este misiunea acesteia?

Proiectul Invictus Games are o dimensiune instituțională și una personală.

Instituțional, reprezentăm România și M.ApN. Este un prilej de a face un bun renume României și armatei atât pe plan național, cât și internațional.

Din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în acțini militare, în anul 2014, sub patronajul prințului Henry de Wales al Marii Britanii, s-au desfășurat la Londra primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori din 16 țări.

În 2016 s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, unde s-au reunit 500 de militari răniți din 14 țări.

Această mișcare sportivă a pătruns repede și în rândul militarilor români. Astfel, începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi. În paralel, previzionând anvergura acestui gen de mișcare sportivă, Ministerul Apărării Naționale a înființat, în anul 2015, Secția sportul pentru persoane cu dizabilități, în cadrul Clubului Sportiv al Armatei “Steaua.”

Începând cu anul 2017, Armata României a obținut invitația de a se alătura celorlalte țări deja înscrise, performanța țării noastre la “Invictus Games Toronto 2017” fiind una de succes. La ediția din 2018, care va avea loc la Sydney-Australia în perioada 20-27 octombrie 218, vor participa 18 țări membre sau partenere NATO, după cum urmează: Afganistan, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Irak, Italia, Iordania, Olanda, Noua Zeelendă, Polonia, România, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

Evenimentul sportiv “Invictus Games” cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilități, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la ergometru, powerlifting, ciclism, volei din poziția șezând, înot, baschet și rugby din scaunul cu rotile, golf și hochei.

Invictus Games este o ocazie unică de a demonstra ce înseamnă spirit de luptător, coeziunea echipei și solidaritatea umană – valori specifice militarilor. Combinația fericită între forța și tăria de caracter, clădite mai ales în teatrele de operații, la care se adaugă puterea sportului de a regenera trupul și mintea, consolidează încrederea în sine a militarilor răniți și a familiilor acestora.

Proiectul contribuie și la creșterea gradului de informare în rândul publicului român cu privire la problematica militarilor răniți și la sensibilizarea societății civile asupra recunoștinței care se cuvine acestora și la nevoia de integrare a lor, pe cât posibil, în toate sferele vieții sociale. De asemenea, faptul că militarii răniți-invalizi participă la competiții în ciuda problemelor medicare cu care se confruntă constituie un exemplu care încurajează mișcarea sportivă și dezvoltă gândirea pozitivă în cadrul armatei și a societății, în general.

Reușita acestui proiect subliniază faptul că Armata României are capacitatea de a se integra și în sistemul de activități cu caracter social și sportiv desfășurate la nivelul Alianței cu aceeași seriozitate și hotărâre demonstrate în teatrele de operații.

Pentru ediția din 2018, lotul lărgit al echipei României este compus din 41 de militari invalizi/răniți, înscriși la următoarele discipline sportive: tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism, înot și volei din poziția șezând.

Pregătirea sportivă se desfășoară atât la Clubul Sportiv al Armatei “Steaua”, club la care sunt legitimați militarii răniți, cât și la alte entități deținătoare de infrastructură sportivă sau la unitățile din care militarii fac parte.

Din cei 41 de militari care compun lotul lărgit, în urma unui sistem competițional, vor fi selecționați în echipa propriu-zisă 15 militari invalizi/răniți și 8 rezerve care vor fi însoțiți la Sydney de echipa de coordonare a proiectului, antrenori, membri de familie, prieteni, precum și de reprezentanți ai mass media militară și civilă.


Sursă foto: arhiva personală Florin Boc