Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-4-12

Ochelari roz, influenceri și efectul cameleon

V-ați uitat vreodată atent la doamnele în vârstă care participă la slujba de duminică sau la îndrăgostiții de pe o terasă? Sau, să aruncăm o privire într-o sală de ședințe a unei companii. Ați remarcat că au tendința să adopte aceleași posturi corporale, gestică similară, aceleași intonații ale vocii, să zâmbească sau să râdă în același timp, să ridice paharul sau ceașca în același moment, să se joace cu un pix? În mod natural avem tendința să ne sincronizăm unii cu ceilalți. Încrederea reciprocă, respectul față de cei din jur, admirația față de o anumită persoană din anturajul nostru, plăcerea de a fi împreună, calitatea relațiilor și a dialogului sunt motivele sincronizării și a unor comportamente cu efecte molipsitoare. Efectul cameleon susține și sedimentează empatia, ne afectează comportamentul și atunci când este folosit deliberat, ne ajută să fim mai persuasivi în ochii celor din jur. Funcția lui socială nu este lipsită de importanță. Ne influențează gândirea, comportamentele față de oameni și judecățile de valoare pe care le emitem despre ei. În cele mai multe situații, ne simțim mai apropiați de o persoană care ne imită și o percepem mult mai favorabil. Percepție identică și din partea interlocutorului.

Să luăm ca subiect râsul. Râsul este foarte contagios. Atunci când cineva râde, ne vine greu să nu râdem și noi. Nu e deloc întâmplător faptul că realizatorii serialelor de comedie sau a emisiunilor de entertainment utilizează râsete preînregistrate pentru a declanșa ilaritatea spectatorilor.

Același efect se produce atunci când repetăm cuvintele pe care o persoană tocmai le-a pronunțat. În cazul unei experiențe realizate recent în Olanda, cercetătorii i-au cerut unui ospătar să repete, la preluarea comenzii, în mod sistematic, alegerea exprimată de client. El nu făcea decât să confirme corect felul de mâncare comandat. Potrivit rezultatelor, aprecierea față de localul și servirea personalului a crescut. Alte cercetări pe aceeași temă au demonstrat și ele că, atunci când imităm o persoană, aceasta ne vine mai des în ajutor atunci când este nevoie.

Concluzii în privința efectului cameleon atunci când dorim să avem influențe pozitive?

Efectul cameleon creează un climat de intimitate și complicitate. Persoanele care îl utilizează în mod conștient sau natural sunt percepute favorabil și par mai atrăgătoare pentru că manifestă o ,,dorință de afiliere,, și dau dovadă de empatie. Competențele lor sociale par mai dezvoltate. Efectul cameleon permite menținerea conștientă a raportului cu o persoană și întreține încrederea, simpatia, cu condiția să fie susținut de bune intenții, să fie utilizat cu tact, finețe și discernământ. Doar nu suntem maimuțe!!!

Experimentați efectul cameleon, animați fiind de soarele de afară.

Zâmbiți!!!

A venit primăvara!!! Înflorește natura, înfloriți și voi!

Ochelari roz și priviți în simpatia zilelor care urmează.

BzB