Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-6-18

PORTRET DIN MEMORIE

COMPLEXUL MUZEAL BISTRIŢA-NĂSĂUD are plăcerea de a vă invita joi, 21 iunie 2018, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei aniversare „Portret din memorie”, dedicată artistului și profesorului Ioan Sbârciu, personalitate majoră a comunităţii artistice din România. Expoziţia propune un traseu simbolic printre lucrările lui Ioan Sbârciu și ale artiştilor Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César, Daniel Spoerri, prestigioase nume ale artei contemporane internaționale, prezente pentru prima dată în sălile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.


Expoziția este realizată cu contribuția esențială a Galeriei Iaga Contemporary Art din Cluj-Napoca și a colecționarului italian Alberto Perobelli, care au fost bucuroși să poată prezenta publicului bistrițean o selecție de lucrări din colecția personală a acestuia.

Printr-o activitate artistică extrem de dinamică şi printr-o puternică poziţionare instituţională la nivel naţional şi internaţional, Ioan Sbârciu a contribuit în mod esenţial la dezvoltarea comunităţii şi scenei artistice clujene începând cu anii 2000. Direcţia pe care a imprimat-o învăţământului superior artistic clujean în perioada în care a deţinut funcţia de rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD) și apoi de președinte al Senatului UAD a condus la conturarea unui fenomen artistic fără precedent în pictura din România. Astfel, de numele şi personalitatea sa se leagă astăzi în mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legături substanţiale cu artişti şi galerii de pe scena internaţională de artă contemporană şi, într-un mod cu totul special, formarea a generaţii succesive de artişti care se bucură acum de prestigiu internaţional, cunoscute atât în publicistica românească cât şi internaţională sub genericul „Şcoala de pictură de la Cluj”.

Expoziţia aniversară „Portret din memorie” de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud din oraşul copilăriei lui Ioan Sbârciu are ca numitor comun admiraţia şi curiozitatea pictorului clujean faţă de o serie de artişti, reprezentanţi bine cunoscuţi ai unor curente artistice majore din perimetrul internaţional, de la Neo-expresionismul german şi Nouveau réalisme până la Arte informale şi Acţionismul vienez.

Selecţia reuneşte lucrări care ilustrează deschiderea către tipuri de practici artistice diverse şi neconvenţionale, aparţinând unor mari maeştri contemporani. Fiecare dintre artiştii prezenţi în expoziţie au ales să experimenteze în cadrul unor arii stilistice şi tematice diferite ale artei contemporane, de la abordări figurative, expresioniste sau abstracte în cadrul picturii şi al desenului, până la experimente în aria tehnicilor de multiplicare.

Potrivit prof. univ. dr. Aurel Codoban, curatorul expoziţiei „Dacă este așa cum am simțit, Grig II a lui Ioan Sbârciu susține aceeași linie melodică ca și Die Eroberung von Jerusalem a lui Hermann Nitsch, pentru a fi contrapunctată de Markus Lüpertz cu Rücken și reintrodusă de Emilio Vedova cu Studio. În acest punct tonal se înalță, ca un zbor de noapte, Esauira lui Ioan Sbârciu, pentru a deschide calea unor variațiuni melodic-picturale, cum sunt pe de o parte, Goya Serie a lui Arnulf Rainer, Spät kommt Ihr, doch Ihr kommt, a lui Daniel Spoerri, Ecce Homo a lui Mimmo Paladino, pe de alta, cu formulele mai accentuate tonal ale colajului lui César, Combustion d’allumettes, și ale grafismului pictural a lui A. R. Penck, Komposition mit Männerkopf. Concluzia melodică, coloristică și tonală a acestei simfonii de imagini este o, inedită pentru mine, pictură a lui Ioan Sbârciu din bine-cunoscutul ciclu Pădurea de cenușă”.

Vă așteptăm cu drag la vernisaj!

Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 23 iulie 2018.