Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-3-18

Povestea OM. De la OM la OM

Un “Bună ziua” adresat cu zâmbete și bune intenții este o formulă magică, fie că sunt nori, plouă sau e viscol.

Bună ziua se conturează pentru noi în insistența de a face bine.

Noi, oamenii OM, suntem o gașcă de prieteni cu gânduri și intenții bune, credem în simplitate, avem încredere reciprocă în ideile noastre pentru că, de cele mai multe ori, gândim la fel. Suntem sănătoși, haioși și insistenți. Suntem norocoși pentru că avem mulți alți prieteni frumoși, care în funcție de specialitatea lor, ne sprijină cu mare deschidere în realizarea proiectelor noastre. Majoritatea avem familii și am ales să ne creștem copiii în spiritul înțelegerii oamenilor și ajutorării lor. Atât cât putem și cât ne permite priceperea, fără să ne punem pălării prea mari. Asociația OM – Orașul Mariei a luat ființă firesc, natural, din inerția actelor de voluntariat pe care noi toți le făceam de multă vreme și cu consecvență în comunitate. Ne-am zis: Hai să fim maieficienți! Și am constatat că aceasta e calea cea mai bună. Asociația împlinește 1 an. Sperăm să ne menținem entuziasmul, deși nu e ușor.


Sunt uși la care de prea multe ori trebuie să spunem Bună ziua! Brandul OM are o latură profund socială și comunitară. Este un mediu în care bunele intenții se transformă, prin pasiunea și energia noastră, în fapte bune.


Voluntarii care spun OM prezent sunt oameni care privesc cu încredere spre viitor, spre comunități conștiente de potențialul lor, în care solidaritatea, sprijinul reciproc și orientarea celor mici spre educație sunt premisele regăsirii acelor comunități albastre de odinioară - armonioase, pozitive, solidare. Sunt oameni cu momente în care credința îi părăsește și tentația de a renunța le dă târcoale, dar care reușesc să se restarteze atunci când văd nevoia și descumpănirea din ochii copiilor.


Noi ne propunem doar ceea ce ne semnalează comunitatea și încercăm, în acest sens, să fi m cât mai clari în identifi carea nevoilor. Nu suntem axați neapărat pe proiecte inedite, ne dorim doar să sprijinim oamenii în rezolvarea nevoilor lor. În acest an, visul nostru mare este ca Anișoara și cei doi minunați băieți ai ei să aibă o casă, o ACASĂ.


Și de aici au început întrebările: cum facem asta, ce ne pricepem să facem, ce am experimentat până acum și a funcționat, de unde facem rost de bani? Ceea ce știm sigur din proiectele noastre de până acum este faptul că sunt mulți oamenii care vor să ajute, dar aceștia vor să se întâlnească, să simtă povestea, să fi e parte din poveste. Și noi asta vom face, vom crea un cadru pentru ei, un cadru în care ei să se simtă utili și importanți.


Proiectul nostru, pe care am început să-l dezvoltăm deja, este reprezentat de trei cuvinte simple: Run. Give. Repeat. Sub acest slogan, în 9 iunie vom organiza la Bichigiu un Semimaraton montan, o competiție sportivă cu scop caritabil. Noi știm că alergătorii, oamenii de bine, iubitorii de natură vor dori să înceapă vara 2018 cu noi, la o alergare într-un cadru tihnit.


Așadar, sunteți cu toții așteptați la Semimaraton Bichigiu! Da, acel Bichigiu din Bistrița-Năsăud. Și dacă nu puteți alerga un semimaraton pe dealuri, avem proba de ștafetă. 10 km împărțiți la 4! Luați-vă soția/soțul, prietenul cel mai bun sau vecinul, șeful sau colegul de birou, frizerul, instructorul de înot sau coachul personal și haideți să faceți o faptă minunată. Copiii au crosul lor, pe ulițele satului. Noi vă pregătim un traseu superb, o masă de sărbătoare la Cabana Zăpode, iar taxa de înscriere se duce la Anișoara și la cei doi băieți ai ei.


Acesta este proiectul pe care îl gândim acum în amănunt, împreună cu parteneri frumoși din Bistrița, Timișoara, Austria, Bichigiu. Oameni cu tradiție în fapte bune, pe care ne bucurăm că i-am cucerit. Și avem credința că vom reuși împreună.

Ne-am propus să continuăm proiectele începute și să dăruim în continuare biciclete și ghiozdane, să-l ajutăm pe Moș Nicolae să ducă sacul în fi ecare an, să ecologizăm și să plantăm copaci și fl ori vesele. Vom continua să mergem la copiii noștri de la țară, să petrecem timp cu ei și să-i cunoaștem. Să-i ajutăm să-și contureze vise. Ne-am propus să creăm condiții de întâlnire pentru oamenii din comunitate, să-i sensibilizăm și să-i determinăm să vadă realitatea de care fugim uneori doar pentru că nu știm cum putem ajuta, nu pentru că nu am vrea. Știm cât de important este ca oamenii să primească o direcție și cum crește motivația astfel. Nu vom renunța nici la proiectele mici, în farmecul cărora ne-am cufundat de multe ori și aduc atâta satisfacție fără a depune mari eforturi.


Granițe? Am fi tentați să spunem fără granițe! Dar, este prea devreme pentru noi. Vrem să creștem încet și sănătos, să nu ne supraestimăm. Eșecul aduce dezamăgire și dezamăgirea demotivează repede și ușor. Să evităm asta, ne-am spus. Dar vom merge acolo unde identifi căm vise, pe care noi, luând în calcul experiența noastră, le vom îndeplini. Deocamdată, un singur proiect, Donează un ghiozdan unui copil defavorizat , a trecut granițele județului, până în Sălaj. A fost tare plăcut să ne întrebe lumea: “Cum? Ați venit tocmai din Bistrița?”


Zonele sensibile, vulnerabile pe care le avem în vizor sunt comunitățile rurale defavorizate, lipsa de empatie din aceste zone. E nevoie de sprijin material și spiritual acordat copiilor de aici pentru o transformare pozitivă, pentru a spori solidaritatea membrilor comunităților rurale și pentru diminuarea inegalității de șanse între acestea și mediul urban - la nivel educațional, profesional și afi rmare socială. Mulți sunt oameni cuminți, vorbim aici mai ales despre copii, care singuri nu vor reuși să treacă bariera strașnic coborâtă în fața lor. Ei nu știu că pot alege. Sunt copii a căror privire sensibilă, dezamăgită, amară te fac să plângi, să te întrebi dacă ei știu să viseze, dacă știu LA CE să viseze. Nu știu! Îi pierdem dacă nu ne îngrijim de ei. Părinții lor îi îngrijesc, atât cât știu ei, dar să nu uităm că nici ei, la rândul lor, nu au știut la ce să viseze. Copiii aceștia trebuie ajutați să-și cunoască șansele. Ne-ar plăcea să ne unim forțele în acest scop cu convingerea simplă că unde-s doi puterea crește.



Asociația OM - Orașul Mariei