Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-6-27

Sfaturi de vară

Soare, bună-dispoziție, energie, zile lungi și nopți calde. E vară și gândul ne zboară la vacanță. Abia așteptăm să ne lăsăm mângâiați de razele soarelui și pielea noastră să capete nuanțe ciocolatii. Dar pentru ca vara să aibă doar efecte pozitive asupra noastră și să nu întâmpinăm probleme de sănătate, e nevoie să avem mai multă grijă de corpul nostru, în special prin ceea ce consumăm. Diana Crișan, nutriționist-dietetician licențiat, membru fondator și vicepreședinte al Asociației Dieteticienilor din România, ne oferă sfaturi utile despre modul în care ne menținem în formă pe timpul verii. Ne amintește, de asemenea, cât de important este ca hidratarea și nutriția să fie realizate corect în zilele arzătoare de vară.

Hidratarea corespunzătoare este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui stil de viață sănătos. Consumând suficiente lichide, ne vom menține organismul la un nivel optim de hidratare și ne vom asigura că toate funcțiile corporale se pot desfășura în mod normal. De asemenea, hidratarea corectă ne ajută să controlăm temperatura corpului, să avem o digestie optimă, asigură eliminarea toxinelor din corp și eficiența transportului diverșilor nutrienți în corp.

Așadar, în sezonul cald, când facem sport sau avem febră, trebuie să bem mai multe lichide în mod regulat pentru a rămâne hidratați.

Lichidele și alimentele pe care alegem să le consumăm joacă un rol important, iar cu o varietate aproape nesfârșită de opțiuni, este necesar să facem alegeri inteligente atunci când vine vorba despre o hidratare corectă, încercând să ținem și aportul caloric sub control.


Aportul caloric din băuturi este tot mai crescut. Multe băuturi conțin zahăr și oferă substanțe nutritive puține sau deloc, în timp ce alte opțiuni pot furniza substanțe nutritive, dar au prea multe grăsimi. Și, din păcate, nu echilibrăm aceste calorii extra din lichide consumând mai puțin din alimente sau prin creșterea activității fizice. Pe termen lung, aceste calorii lichide suplimentare pot duce la dezechilibru energetic și la creșterea în greutate.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceți cele mai bune alegeri în această perioadă:

Beți apă! Fără calorii inutile, apa îți ajută mușchii și creierul să rămână hidratați pentru o performanță fizică și mentală optimă.

Puteți adăuga felii de citrice, căpșuni sau castraveți în apă pentru a-i da o aromă mai apetisantă.

Limitați consumul de băuturi îndulcite. Consumați sucurile carbogazoase, ceaiurile îndulcite, sucurile de fructe, băuturile pentru sportivi, băuturile energizante doar la ocazii speciale, în niciun caz în fiecare zi.

Citiți eticheta! Utilizați eticheta și lista cu ingrediente pentru a alege băuturile din magazinul alimentar. Acesta este singurul loc unde puteți găsi informații despre zaharuri adăugate, sodiu, grăsimi saturate și calorii.

Consumați alcool cu moderație

Diversele evenimente la care participăm, petreceri, picnicuri, nunți, sunt toate locuri în care obișnuim să consumăm alcool, dar acesta are, de fapt, un efect diuretic, adică poate deshidrata corpul. Dacă vă este sete, beți apă mai întâi și alternați un pahar sau două de apă între fiecare pahar cu băutură alcoolică pentru a vă menține corpul hidratat.

În această perioadă încercați să consumați alimente care au un conținut ridicat de apă.

Fructele cele mai recomandate sunt: pepenele roșu, căpșuni, ananas, grapefruit, portocale sau piersici, iar dintre legume - dovlecei, țelină, castraveți, ridichi, roșii, ardei sau spanac.