Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-7-3

Călin Gabor Pasionat de...viață

O scurtă privire pe contul tău de Facebook și realizăm rapid că suntem pe punctul de a cunoaște un spirit liber, iubitor de natură, de frumos, de sport în aer liber, de universuri civilizate, de activități antrenante, educative, cu spirit civic. Pentru cei care încă nu te cunosc: Cine este Călin Gabor și care este misiunea lui?

Salut!

Sunt fotograf și ghid de turism, iar activitatea mea se învârte în jurul universului creat de natură, munte, activități în aer liber, sustenabilitate și dezvoltare durabilă, fiind pasionat de fotografia de natură, ciclism montan, ecoturism, snowboarding, drumeții montane, permacultură.

Mi-am petrecut primii 5 ani din viață într-un sat de la poalele munților Bârgăului și Călimani, unde am avut primul contact cu muntele. Am câteva amintiri din pădurile și poienile Călimanilor, pe care puțin mai târziu urma să le parcurg pe bicicletă. Apoi, după ‘90, am revenit cu părinții în Bistrița. Din perioada asta îmi aduc aminte cu drag de vacanțele petrecute la țară la bunici, de primele explorări prin pădurile bistrițene sau de primele ture cu bicicleta prin împrejurimile orașului.

În liceu, am urcat pentru prima dată cu adevărat pe munte. Ne făcusem la un moment dat un ritual cu colegii de clasă în a escalada vârful Heniu în fiecare an. Pe alte masive ale Carpaților am ajuns prin Asociația Turistică Gențiana.

Încet, încet am început să fiu pasionat de fotografie. Cu ocazia majoratului, am primit un aparat pe film și puțin mai târziu, în timpul unei vizite în Statele Unite prin 2005 în perioada studenției, am achiziționat un aparat foto digital compact. De aici a început totul. Atât la turele de drumeție, cât și la cele cu bicicleta, aparatul foto a devenit un accesoriu obligatoriu.

Prin 2010, am reușit să îmi cumpăr primul aparat DSLR, cu lentile interschimbabile. Lucrurile au devenit mai serioase. Am devenit din ce în ce mai atras de fotografia de natură și peisaj. Am început între timp să și profesez, având diferite colaborări și proiecte din sfera fotografiei documentare și de natură cu organizații precum Asociația de Ecoturism din România, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor sau diferite agenții de publicitate.

Pentru mine, fotografia este un mijloc de deconectare, de evadare într-un spațiu mai mult sau mai puțin utopic, pe cât de fascinant, pe atât de sensibil și de efemer.

Fotografiile de portofoliu din sfera fotografiei de natură și peisaj le-am organizat pe site-ul personal www.calingabor.ro, iar între timp am pornit și un proiect destinat fotografiei ceva mai comerciale.- ROA image.

Sper ca prin fotografiile pe care le fac, să trezesc în ochii privitorului existența, dar mai ales importanța protejării și conservării frumuseților care ne înconjoară.

Intuim faptul că proiectul mtbBN reprezintă o îmbinare cât se poate de reușită a două dintre pasiunile tale: biking-ul și fotografia. Care este, de fapt, povestea acestui proiect și în ce punct ți-ai propus să ajungi cu el?

Ideea a apărut din dorința de a împărtăși fotografiile și experiențele din turele pe care le făceam. Dacă turele de drumeție și fotografie au revenit blogului AEquilibrium, pe cele de bike le-am organizat pe mtbBN.ro.

Bineînțeles că nu puteam să las aparatul foto acasă. Astfel că, pe lângă plăcerea de a pedala, bicicleta a devenit și un mijloc facil, sănătos și ecologic de a descoperi locuri, oameni, natură.

Voi continua să descriu și să promovez pe această platformă, în cuvinte și în imagini, traseele parcurse pe bicicletă, atât din județul nostru, cât și din țară.

Din primăvara anului trecut, am început să organizez și o serie de evenimente sub forma unor tabere foto pe bicicletă, de o zi sau de weekend. Este un concept pe care doresc să îl dezvolt în viitor.

Care este traseul pe care îl poți desemna ca fiind cel mai frumos și în cadrul căruia ai imortalizat cele mai inedite cadre?

E greu de ales un singur traseu pentru că fiecare zonă are specificul și farmecul ei. La nivel național, atât din punct de vedere fotografic, dar și al bicicletei, arealul Munților Carpați oferă cele mai mari satisfacții, la care se pot adăuga, din ce am explorat eu, colinele din depresiunea Transilvaniei, Bucovina, Maramureșul istoric, Dobrogea.

Dintre zonele mai apropiate de noi, aș alege munții Bârgăului, iar în privința turelor pe bicicletă, aș puncta arealul cuprins între Valea Bârgăului și Valea Ilvelor, aflat la contactul dintre Transilvania și Bucovina. Cred că aici am ieșit cel mai des și consider că este unul dintre cele mai pitorești locuri din țară. Este o zonă fascinantă cu gospodării și case risipite, perfect integrate în peisaj, cu cătune cocoțate până în vârf de munte, cu drumuri și poteci ce se unduiesc pe culmi domoale, străjuite de cupole vulcanice masive și de crestele impunătoare ale munților Călimani, Rodnei și Suhard.

Fiecare anotimp își lasă în mod diferit amprenta asupra peisajului. Primăvara impresionează prin verdele crud, în contrast cu crestele înzăpezite, vara prin pajiștile multicolore și biodiversitatea abundentă, toamna oferă un adevărat spectacol prin spectrul de culori, iarna conferă simplitate și minimalism.

La început de vară vom descoperi acest areal fascinant în cadrul unui Bike & Photo Camp desfășurat în Pasul Tihuța.

Probabil, într-un viitor nu foarte îndepărtat, imaginile suprinse vor fi singurele rămase să ateste existența acestui spațiu în forma actuală.

Un alt proiect în care ești implicat este Carpathian Dreams. Ce reprezintă acest proiect și cui se adresează?

De profesie fiind specialist în turism (am absolvit la UBB Cluj - Facultatea de Geografia Turismului, având și un masterat în Prospectare și Amenajare Turistică), și atras fiind de ecoturism și turism de aventură, am zis că ar trebui să fac ceva și în sensul acesta. Planul era așezat pe hârtie din timpul facultății, însă s-a concretizat mult mai târziu. Acum câțiva ani l-am cunoscut pe Marcos, un spaniol cu suflet de român, care își petrece verile în România. Ne-am întâlnit la o tură de bicicletă și am decis să facem ceva împreună. Acum organizăm tururi ghidate de mountain biking pentru rideri străini, alegând trasee și locuri mai puțin umblate și cunoscute, însă extrem de interesante de prin Munții Călimani, Munții Bârgăului, Rodnei sau Suhard, având mereu în minte și respectând pe cât posibil principiile turismului responsabil.

Observăm din postările pe Facebook că toate acțiunile tale au și o latură educativă pe care dorești să o transpui în rândul tinerilor. Cum ți-ai propus să desăvârșești această latură astfel încât să obții rezultate?

Da, dar din păcate, nu e suficient. Așteptăm ca altcineva să acționeze în locul nostru și de prea multe ori asistăm neputincioși la agresiuni împotriva naturii, care, mai devreme sau mai târziu, ne vor afecta și pe noi.

Cred că fiecare dintre noi poate să contribuie în mod benefic la protejarea naturii prin câteva acțiuni simple care pot fi la îndemâna oricui. Aș enumera doar câteva dintre ele:

- minimizarea și selectarea deșeurilor

- limitarea consumului inutil de apă și electricitate

- consumul produselor locale atunci când există o alternativă, chiar dacă prețul poate fi mai ridicat (în timp, costurile globale sunt mult mai ridicate, mi se are pur și simplu absurd să cumperi produse care călătoresc mii de kilometri și care pot fi găsite și la noi)

- consumul legumelor și fructelor în sezonul lor

- limitarea consumului de carne și produse animale

- sesizarea autorităților atunci când observăm agresiuni asupra mediului

- folosirea pe cât posibil a mijloacelor alternative de locomoție

- educarea generației tinere în spiritul protejării și respectării naturii

Din păcate sau din fericire, avem o singură planetă. Ar trebui să avem grijă de ea, atât pentru beneficiul nostru, cât și al celorlalte viețuitoare.

Este cert faptul că pasiunile tale te ajută să trăiești mereu înconjurat de frumos. Ce ne recomandă Călin Gabor, nouă celor care ne simțim sufocați de aglomerația orașului și de pripa fiecărei zile, astfel încât să aducem frumosul mai aproape de noi?

Soluția este extrem de simplă. Încercați să ieșiți din zona de confort și să petreceți cât mai mult timp în natură, fie că e vorba de drumeție, alergare, ture cu bicicleta sau fotografie.

Cum sună salutul lui Călin Gabor adresat comunității din Bistrița?

În ultimii ani, orașul a devenit tot mai sufocat și poluat de mașini. Totuși, Bistrița este un oraș mic, care poate fi parcurs ușor pe jos sau cu bicicleta. Folosiți pe cât posibil aceste mijloace de locomoție. Astfel, vom respira un aer mai curat, vom proteja natura și vom fi mai sănătoși.