Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-7-4

Hai să punem Bistrița în top! Bolts & Gears!

Un grup de elevi pe care îi recomandă talentul, imaginația și perseverența. Fac parte din tinerii geniali ai Bistriței și sunt uniți prin pasiunea pentru robotică și obiectivele mărețe. Unul dintre acestea este de a crește și de a evolua împreună spre atingerea de rezultate excepționale în domeniul roboticii.

Au reprezentat Bistrița în ediții consecutive ale concursului FIRST Tech Challenge, cel mai mare concurs de robotică din România.

Își construiesc singuri roboții, pe baza cunoștințelor acumulate la orele de fizică și informatică, cu piese achiziționate din diferite sponsorizări pe care le-au obținut prin intermediul întâlnirilor în cadrul cărora au prezentat proiectul și robotul realizat de ei. Tema concursului se schimbă în fiecare an și robotul trebuie să fie un prototip.

Bolts and Gears doresc să susțină comunitatea prin talentul lor și s-au implicat în diverse acțiuni. Au mers la școli din oraș și din județ sub acțiunea denumită ,,Robotul,, și le-au prezentat copiilor lucrările lor. Au susținut și au luptat alături de un copil bolnav, au participat la competiție cu gândul la el. Doresc să le arate și celor mici ce înseamnă robotica și să îi atragă spre acest domeniu.

Jessica Petri face parte din departamentul de media & PR al echipei. Ne dezvăluie care sunt ultimele lor reușite și ce obiective au pentru viitor.

Robotul nostru, Ruben-bot, a obținut în sezonul 2017-2018 premiul I la Târgu Neamț și două premii II la Pitești și Zalău. Experiența de anul acesta cu siguranță ne va ajuta în sezonul care urmează, ceea ce se vede și în proiectele pe care am început să le punem în practică. Întreaga comunitate de elevi roboticieni din țară e foarte unită, am cunoscut echipe din toată țara, am legat prietenii. Am aflat cu bucurie că tematica sezonului viitor va fi SPACE - Rover Ruckus și așteptăm cu nerăbdare să inventăm propriul nostru univers, printr-un nou robot. Veteranii echipei au început să învețe de la zero prototipare și testare, iar strategiile pentru anul următor sunt în plină dezvoltare. Structura echipei viitoare va fi formată din majoritatea vechilor membri, dar suntem nerăbdători să formăm o nouă echipă de elevi iubitori de robotică! Am dezasamblat robotul și urmează să îl refacem pentru o prezentare în liceul nostru. Sperăm să avem posibilitatea de a achiziționa materiale noi, cele pe care le avem fiind deja uzate.

Vara aceasta pentru noi poate fi definită printr-un singur cuvânt: autodepășire. Vom analiza tot ce știm, ce am făcut bine și ce trebuie să învățăm. Vrem ca membrii noi să intre într-o echipă bine închegată și cu toate cunoștințele bine puse la punct. Ne dorim să învățăm totul unii de la alții, ca ulterior să ne ridicăm împreună, ca o echipă. Vara aceasta vom desfășura activități cu și pentru comunitate, ca și până acum de altfel. Vrem unitate în comunitate și avem nevoie de susținerea voastră. Urmează perioada de ”goană după sponsori” și acceptăm orice fel de sfaturi sau ajutor. Totuși, mai mult decât ajutorul material, avem nevoie de susținere morală. Hai să punem Bistrița în top!

O mare bucurie în cadrul echipei a fost adusă de James, care e reușit să ne pună numele județului pe hartă prin invenția sa. James a construit un braț bionic care costă doar 500 de lei, făcându-l astfel accesibil pentru oricine. Avem, cu siguranță, multe de învățat de la el și așteptăm să ne surprindă în continuare.

James Petri: Ideea mi-a fost insuflată de oamenii, și mai ales copiii, care, în urma unor accidente, își pierd un braț și nu își permit achiziționarea unei proteze. Însă ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost o fetiță care în loc de braț avea un cârlig. Atunci mi-am zis: "Chiar nu se poate face nimic pentru fetița asta, nu există o variantă mai bună decât un cârlig?" Lucrez la acest proiect din vara anului 2016, când munceam ca măcelar în Irlanda. Încercam să adun bani pentru roboți pentru că nu am dorit să plătească părinții mei pentru tot. De atunci, brațul a tot avansat, versiune cu versiune, de la un clește, la o palmă asemănătoare cu un picior de vultur și până la aspectul uman pe care îl are acum. Cel mai greu lucru a fost proiectarea pentru că aveam nevoie de multe noțiuni pe care nu le-am învățat la școală. A trebuit să le învăț singur de pe internet sau prin încercări. Cea mai mare dezamăgire am trăit-o atunci când motorul principal s-a ars și pe moment am avut impresia că nu mai merge nimic. Dar după câteva zile, m-am trezit la realitate și am rezolvat problema cu gândul că totul e posibil dacă te dedici. În cele din urmă, am reparat tot, chiar dacă a durat puțin mai mult.

Robotul este asemănător unui braț uman. Poate fi manevrat exact la fel ca unul normal. Are 5 degete, cu degetul mare rotativ. Acestea se strâng cu ajutorul a 4 motoare servo aflate în antebraț, printr-un sistem de tragere liniară. Robotul prezintă și un cot și un sistem rotativ pentru antebraț, acționate prin două motoare de înaltă putere. Manevrarea brațului se poate face printr-un sistem de butoane cu comenzi preprogramate, un sistem analog, sau prin senzori musculari montați pe mușchii celui care manevrează robotul.