Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-2-9

Ne vedem dimineață la Copac!

E salutul prietenos cu care tot mai mulți bistrițeni încheie conversațiile cu prietenii.

Și nu e vorba de orice copac. E Copacul de Cafea, locul unde aroma este îmbietoare și gustul provoacă dependență, asa cum susține însuși tânărul antreprenor Gabriel Vidican, cel care a avut ideea deschiderii coffee-shop-ului.

Pasiunea pentru cafea a deprins-o încă de pe vremea când muncea ca barman în Grand Canare, unde a locuit pentru o perioadă de timp. Întors acasă, a oferit savoare băuturilor consumate de clienții unei cafenele din oraș. Asta până când a simțit impulsul de a investi în propriul talent și de a-și deschide propriul coffee-shop. Un curs de barista de 3 zile realizat la București a fost scânteia care i-a amplificat această dorință.

Zis și făcut!

Susținut de trainerul cu care a realizat cursul, care este campion național latte art, s-a întors din capitală, a căutat un spațiu adecvat și a trasat în linii mari proiectul cafenelei. În 3 luni de zile, spațiul, inițial depozit de legume, a prins contur și cei care i-au trecut pragul pentru prima dată au pătruns într-o atmosferă modernă, caldă și prietenoasă, unică în orașul nostru.

Design-ul proiectului și amenajarea spațiului a realizat-o împreună cu fratele și tatăl său și totul cu materiale pe care le-a găsit în podul părinților. Pe 10 aprilie 2016, visul i s-a împlinit. Avea loc deschiderea coffee-shop-ului Copacul de Cafea, pe care a celebrat-o împreună cu prietenii și apropiații. Se deschidea locul cu ‘cea mai bună cafea din oraș și județ’, ‘shop-ul cochet cu cafea excelentă’, ‘locul în care pasiunea și respectul față de client sunt evidente’, în care ‘cafeaua devine artă’, ‘e făcută cu pasiune, cafea liniștită, cafea povestită’. Este modul în care oaspeții Copacului de Cafea nu mai contenesc să îi atribuie cuvinte impresionant de frumoase pe pagina de Facebook.

Pasiunea și implicarea i-au fost parteneri lui Gabriel și nu i-a fost teamă de început. Faptul că până la acel moment lucrase în domenii diverse a reprezentat un avantaj. A deprins din fiecare domeniu sau loc de muncă câte ceva care și-a adus aportul în desăvârșirea activităților pe care le are acum. Și-a propus ca target inițial să vândă 50 de cafele pe zi. Asta îi asigura posibilitatea de a acoperi cheltuielile la sfârșitul lunii. Susținut de fratele său, Claudiu, în special în promovarea imaginii Copacului de Cafea pe rețelele de socializare, acest număr este astăzi doar o amintire a vremurilor de început. Lucrurile au evoluat, luna septembrie a anului 2016 fiind cea mai bună lună pentru cafeneaua lui Gabriel Vidican. În prezent, la cafenea lucreză el, împreună cu fratele său și noul coleg, Thomas.

Are oaspeți care vin zilnic și pe care dorește să îi răsplătească pentru încredere și dedicație. Unuia dintre oaspeții cei mai fideli, care intră în cafenea de 3 sau 4 ori pe zi, i-a oferit propria cană personalizată din care își bea zilnic cafeaua. Copacul de Cafea a devenit treptat un mediu familiar, un mediu de socializare și interacțiune între oaspeții care se cunosc deja între ei și dezvoltă zilnic dialoguri, împărtășesc informații.

A văzut că oamenii revin și asta îl motivează, îi conferă dorința de a se dezvolta, de a îmbunătăți preparatele și modul lor de servire, de a învăța să dezvolte cât mai multe gusturi. Gabriel participă periodic la cursuri de Latte Art, la festivalurile de cafea din țară, intenționează să devină membru al Federației Cafelei de Specialitate și apoi să participe la concursuri naționale. În viziunea lui, nu există cea mai bună cafea. Totul depinde de metoda de preparare, de gustul fiecăruia și îndeosebi de modul cum aceasta este oferită.

Consideră că oaspetele trebuie să fie informat cu privire la ceea ce i se oferă. Gabriel le povestește și oamenii au răbdare. Testează diverse arome și tipuri de cafea împreună cu ei și le solicită părerea. Se lasă convinși să încerce cât mai multe sortimente, realizate prin metode de preparare diferite. Industria în care lucrăm este una a ospitalității. Prin urmare, cafeneaua noastră nu are clienți, are oaspeți, pe care îi tratăm ca acasă, așa cum voi vă tratați rudele venite în vizită. Încercăm cu fiecare în parte să le aflăm dorințele în ceea ce privește degustarea cafelei pentru a savura exact ce își doresc, povestește Gabriel Vidican.

De când a deschis cafeneaua și-a propus să facă lucrurile altfel, să fie original și ingenios în ceea ce oferă și s-a focusat pe diferențiere. Este cert faptul că a reușit. Fratele său l-a sprijinit în tot ceea ce și-a propus. Pentru început, au creat ilustrații tematice și mesaje personalizate pe pahare, pe care le-a realizat cu ajutorul unor voluntari, care au văzut postări pe contul de Facebook al cafenelei și s-au oferit să vină cu idei noi. Gabriel este, la rândul său, una dintre persoanele care s-a implicat de-a lungul timpului în diverse acțiuni de voluntariat. O dovadă reală că faptele bune nu rămân nerăsplătite.

Copacul de cafea
Liviu Rebreanu 12, Bistrița
0263-222.222
0777-777.777
copacul@copacul.ro
http://www.copacul.ro
https://facebook.ro/copacul