Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-7-4

Nicio zi fără mișcare

Vacanța înseamnă pentru copii timp liber pentru odihnă, relaxare și activități lejere, dar poate însemna timp liber folosit în mod constructiv pentru dezvoltarea lor fizică și emoțională. În orașul nostru, există o sumedenie de opțiuni dedicate copiilor, pe care părinții le pot accesa în perioada vacanței de vară, astfel încât aceștia să petreacă cât mai mult timp în natură și în aer liber. Sunt activități pe care, cu siguranță, copiii nu le vor uita și le vor povesti cu entuziasm colegilor la finalul vacanței.

Profesorul Horea Ștefănescu este una dintre persoanele implicate activ în organizarea de activități antrenante pentru copii. Este profesor de sport din anul 1993, an în care a absolvit facultatea. În prezent, predă în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport și coordonează extensia din Bistrița a acestei facultăți. Deține o școală de ski, predă înot și organizează tabere outdoor dedicate motricității copiilor. Încearcă astfel să compenseze lipsa de mișcare a copiilor, tot mai mult atrași de lumea automatizată a gadget-urilor.

Pasionat de sport de când se știe, Horea Ștefănescu este un promotor al sporturilor cu loc de desfășurare în natură. Observă cu bucurie că tot mai mulți oameni simt nevoia de mișcare în aer liber și sporturi precum ski-ul, ciclismul sau alergările în mediul natural au o dezvoltare foarte mare în județul nostru. Se bucură să vadă familii cu copii în păduri sau pe traseele montane. Face canoe-ambarcațiuni pe apă de munte, ski, ciclism montan, escaladare-alpinism. Consideră că înotul este sportul cel mai adecvat pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și pentru menținerea unei forme fizice optime a adulților. Înotul este considerat „sportul sporturilor”, extraordinar de sănătos, care poate fi practicat de foarte devreme (4-5 ani) până la vârste înaintate. Angrenează o masă musculară mare, dezvoltă frumos corpul, corectează greutatea corporală.

Horea Ștefănescu crede cu tărie în puterea modelatoare, prezentă și viitoare, pe care sportul o are în viața unui copil. Copiii trebuie educați și trebuie cumva schimbată filosofia transmiterii informațiilor, adaptată la secolul în care trăim. Ține foarte mult și de familie. Familia trebuie să fie foarte fermă și constantă, să ofere modele, să implice toți membrii în activități antrenante. La ski, de exemplu, foarte multe cupluri își trimit copiii în tabără, învață să schieze, intră într-un circuit, socializează, deprind un mod de viață. Vacanța de vară ideală a unui copil mi-o imaginez în mod imperios activă. Baschet, fotbal, motricitate outdoor, orice tip de sport, important este să facă mișcare. Dacă ora de mișcare este plăcută și transmisă în mod corect, copilul se înarmează cu deprinderi, cunoștințe, iar apoi și în timpul liber se va juca tot făcând mișcare.

Oferta de tabere e foarte mare și la nivelul orașului nostru, inclusiv din partea mea și a asociației pe care o reprezint, Transilvania Outdoor Project. Ar fi păcat să nu profităm de tot potențialul pe care îl oferă Bistrița și împrejurimile sale. Chiar și în cadrul facultății avem o școală de vară, unde organizăm activități dedicate copiilor. Cercetașii bistrițeni organizează, de asemenea, tabere. Colegiul Național Liviu Rebreanu are tabere de limba germană, în cadrul cărora participăm și noi o zi sau două pentru a-i sprijini în ambarcațiuni, tiroliană sau orientare turistică. Mai există taberele de creație artistică. Părinții au opțiuni și eu recomand cu încredere taberele.

Deși nu reprezintă ocupația mea principală, organizez, în general, cam două-trei tabere a câte 25 de copii iarna și tot atâtea vara. Îi organizăm pe grupe de vârstă, copii mai mici și adolescenți.

Pentru această vară, în luna iulie mai exact, în cadrul asociației, pregătim două sau trei tabere la Colibița. Și de aici o să mergem într-o zi în Călimani, într-o zi la herghelie sau în ambarcațiuni.

Echipa asociației Transilvania Outdoor Project este formată doar din împătimiți ai sportului, absolvenți de studii superioare și licențiați în acest domeniu, unii cu specializări de ghid montan, salvatori montani, toți cu acreditări. Începând din acest an, li se alătură pe anumite perioade voluntari din cadrul unui ONG din străinătate, parte a unui program internațional de mobilitate, care vor participa activ la tabere.

În cadrul Facultății de Sport, Horea Ștefănescu face parte și din Asociația Pro Universitaria Babeș-Bolyai Bistrița, care sprijină activitatea didactică, furnizează sprijin logistic, cunoștințe și practică. Au participat și au susținut evenimentele organizate pentru copiii Asociației Micul Prinț . Stau la dispoziția elevilor în cadrul programului ‘Săptămâna Altfel’ și îi învață să înoate. Oferă consultanță în orientare turistică, motricitate de munte sau pentru orice eveniment sportiv.

Suntem o gașcă de profesori și încercăm să atragem fonduri, să ajutăm. Construim pe cont propriu o sală de cățărare/escaladă într-un spațiu al facultății. Eu cred că e foarte indicată activitatea de escaladare/cățărare și trebuie promovată mai mult. În cazul copiilor, dezvoltă capacitățile coordinative foarte mult, spiritul competițional, curajul, ambiția, perseverența, îi ajută să iasă din zona de confort. La Colibița se lucrează la pitonarea unor trasee de cățărare foarte importante. Încercăm să facem o Via Ferrata, o tiroliană, se va face un parc de aventură în Codrișor, pentru care oferim sprijin. Ne implicăm să rentabilizăm puțin și pârtia pentru a putea fi folosită și pe timpul verii în cadrul traseelor pe bicicletă. Venim cu propuneri și ne implicăm cât putem de mult prin intermediul asociației noastre, ne mărturisește Horea Ștefănescu.


Sursă foto: arhivă Horea Ștefănescu