Buna ziua, BistrițaTu cu orașulCampania taTotul personalDe cadou
2018-7-5

Vară și tânăr

Astăzi, Alex Petrican, tânărul bistrițean talentat, curajos și nonconformist, ne povestește experiențele sale care îi desăvârșesc personalitatea și ne expune câteva activități pe care tinerii trebuie neapărat să le experimenteze în această vară.

Spontaneitatea trebuie să definească timpul liber petrecut de către tineri. Vara e perioada în care timpul pare să încetinească, făcând loc pentru noi experiențe. În acest sens, de la o plecare neprogramată cu trenul într-un oraș pe care vrei să îl vezi de mult timp până la un zbor cu avionul găsit în ultimul moment cu 1€, acesta e momentul pentru a te pune în situații necunoscute. E mega fain să te analizezi în momentul în care pleci spre un loc total nou. Am impresia că odata ajunși într-o astfel de situație, tindem să fim mult mai sinceri și autentici.

Pe lângă timpul de stat degeaba ca și recompensă pentru tot stresul de peste an, cred, totuși, că vara e o perioadă bună pentru a fi productivi. Astfel, un mediu esențial dezvoltării coerente si conștiente a unui tânăr este în cadrul unui proiect sau a unei asociații de voluntariat. Vorbind din experiența de membru activ al Asociației Tășuleasa Social, pot spune ca voluntariatul e unealta care poate modela și cele mai dure caractere. E limbajul prin care înveți să fii receptiv, altruist și responsabil, caracteristici importante în formarea unui viitor adult. Prin intermediul timpului destinat voluntariatului am reușit să fac progrese mari în maturizarea mea și sunt de părere că un astfel de sistem merită experimentat de orice tânăr.

Fiind pe punctul de a lua o vacanță bine meritată după terminarea primului an de facultate, nu pot decât să mă gândesc la posibilitățile mișto pe care le avem noi, tinerii, în cadrul proiectelor de schimb de experiențe. Student fiind, am ocazia să intru în contact cu astfel de mișcări, vara aceasta fiind înscris în programul ‘Work and Travel’. În acest domeniu, există o sumedenie de proiecte bazate pe internship-uri și diverse medii de lucru destinate tinerilor care vor să muncească într-o țară străină pe timpul verii. Avem oportunitatea să ne bucurăm de un contact direct și nefiltrat cu o nouă cultură și o societate total diferită de cea cu care suntem obișnuiți. Cred că o astfel de experiență poate juca un rol important în maturizarea unui tânăr, lăsând loc pentru independența și asumarea de responsabilități, dar și deschiderii la noi mentalități și atitudini.

Cu tot timpul acesta în mâini, cred că vara e un cadru bun pentru a te ocupa de propria persoană prin diverse experiențe destinate introspecției. În cazul meu, vara am dispus de timpul necesar pentru a încerca noi activități menite să mă scoată din zona de confort sau activități dedicate bunăstării mele fizice și psihice. Am mers la cursuri de înot, am început să merg la alergat, am acordat mai multă atenție mâncării pe care o consum, am ieșit la plimbări singur prin oraș și am încercat chiar si să meditez. Simt că genul acesta de experiențe pot să îți confere o stare de echilibru. Bucură-te de singurătate, încearcă un sport nou, ascultă un gen de muzica diferit, citește, încearcă să gătești o rețeta neobișnuită. Vara asta fă orice te scoate din rutină. Vei avea numai de câștigat.

Poate sună clișeic, dar bucură-te de momentul în care te afli! Vara îți oferă prilejul de a nu fi prins într-o rutină agitata și de a trăi în prezent. Primul meu an la facultate și detașarea de stilul meu de viață de până acum mi-au arătat cât e de important să apreciezi locul în care te afli și oamenii cu care te înconjori la un moment dat. Petrece cât mai mult timp de calitate cu cei apropiați, asigură-te că petreci conștient prezentul și lasă-te purtat de val.